Nieuws

Nieuwe aflevering van MS Talk: Durf te Dromen!

Een andere aflevering dan gewoonlijk. Op verzoek van Gerald Hengstman, neuroloog bespreekt Nanda Felderhof haar zoektocht om ondanks MS weer een zinvol leven te leiden. Hoewel het leven met MS niet makkelijk is en voor iedereen anders is het niet het einde van de wereld, en mag je dromen en deze ook najagen. Een aflevering ter inspiratie dus.

MS Talk: MS en rouw

Wat is levend verlies en welke rol speelt rouw bij een chronische ziekte als MS? Een onderwerp dat moeilijk en zwaar klinkt maar dit niet altijd hoeft te zijn. In deze aflevering is Nanda Felderhof in gesprek met Joanna Venderbos en Monique Noort. Zowel Joanna als Monique houden zich in hun werk veel bezig met het begeleiden van mensen met een levend verlies en rouw en leggen hier meer over uit. Daarbij zijn ze ook nog eens ervaringsdeskundig.

MS Talk: MS en praktische fysiotherapie

Inmiddels is het praktisch handvat fysiotherapie bij MS verschenen. Wat houdt dat nou in? Waarom zien veel mensen met MS regelmatig een fysiotherapeut en waarom is dit belangrijk? Deze en andere vragen worden in deze MS Talk besproken door Suzanne van Kooij, fysiotherapeut en lid van MS Zorg Nederland en Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige. Wil je inhoudelijk meer weten over het praktisch handvat fysiotherapie bij MS? Dan kun je deze vinden op: https://www.handvat.info/ms/

Over MS: BTK-remmers; belofte of flop?

Het afgelopen jaar is er veel gezegd en geschreven over een mogelijke nieuwe groep MS-remmende medicijnen: de BTK-remmers. BTK-remmers zijn kleine moleculen die, in tegenstelling dat alle gebruikte MS-remmende medicijnen, door de bloedhersenbarriere gaan en op dit manier het centrale zenuwstelsel binnen dringen. Daar hebben zij vervolgens een ontstekingsremmend effect onder andere op B-cellen en microglia. Op dit moment hebben meerdere farmaceutische bedrijven een BTK-remmer in een registratiestudie en zijn zij druk bezig geweest om het concept van smeulende MS goed in te slijten in het denkkader van de neuroloog. Met smeulende MS wordt het laag-gradige ontstekingsproces bedoeld dat ten grondslag ligt aan de geleidelijke achteruitgang bij veel mensen met MS. Tot op heden zijn er geen duidelijk effectieve behandelingen voor dit proces en zijn alle ogen nu gericht op de BTK-remmers, mede vanwege hun werkingsmechanisme.

MS Talk: Vormen van MS

We gebruiken nog altijd de verschillende aanduidingen die ooit gemaakt zijn voor MS; CIS, RRMS, SPMS en PPMS. Is dit zoveel jaar na dato nog relevant en zo nee, waarom gebruiken we het dan nog? Neuroloog Gerald Hengstman legt uit waarom deze aanduiding verouderd is en waarom het nog altijd veel gebruikt wordt.

MS Talk: MS en overprikkeling

Waarom zijn veel mensen met MS zo snel overprikkeld? Waar komt dat vandaan en wat kun je eraan doen? Deze vragen stelt Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige, deze aflevering aan Gerald Hengstman neuroloog.

MS heb je niet alleen!

Twee jaar geleden verloor de nu 11 jarige Gigi haar vader aan de gevolgen van de zenuwziekte multiple sclerose (MS). Dat was een moeilijke tijd maar Gigi gaat niet bij de pakken neerzitten. Ze komt in actie met als doel “dat geen enkel kind nog mee zal maken wat ik heb meegemaakt”. Ze gaat oorbellen maken en verkopen, eerst bij lokale winkel maar al snel op meerdere plekken. Nu, na 2 jaar, is het tijd om Gigi’s verhaal te vertellen aan de wereld en de zorg op te roepen om de kinderen van iemand met een chronische ziekte niet te vergeten.

'MS heb je niet alleen' multidisciplinaire nascholing 2023

Ben jij een zorgverlener die werkt met mensen met MS? en Heb je je nog niet opgegeven voor onze nascholing op 24 maart aanstaande? en Weet je ook niet waarom je dat zou moeten doen? Kijk dan naar onze aflevering van MS Talk die we over het onderwerp van de scholing hebben gemaakt; 'MS heb je niet alleen'.

MS Talk: MS en Medicinale Cannabis

Een veel besproken onderwerp in de MS wereld is het gebruik van medicinale cannabis. Is het veilig en legaal en waar helpt het bij? Zijn er ook bijwerkingen en hoe kom je aan het juiste middel? Deze en meer vragen zal neuroloog Paul Blijham beantwoorden in een gesprek met Gerald Hengstman, neuroloog en Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige.

MS Talk over MS Zorg Nederland

Inmiddels zijn er al heel wat afleveringen van MS Talk gemaakt. Dit is al de 30e reguliere! De MS Talks worden gemaakt vanuit Stichting MS Zorg Nederland en we hebben vele onderwerpen besproken maar nog nooit over onszelf; MS Zorg Nederland. Waarom is MS Zorg Nederland er ooit gekomen, wat is de meerwaarde van de stichting en de netwerken die zij faciliteert en welke disciplines zijn hierbij betrokken? Zo maar wat vragen die beantwoordt worden tijdens het gesprek tussen Janneke Roos, MS verpleegkundige en lid van MS Zorg Nederland en Nanda Felderhof, programmaleider regionale Netwerken bij MS Zorg Nederland.
https://mszorgnederland.nl/wp-content/uploads/fly-images/608/content-8-1040x0.jpg

Wij gebruiken alleen functionele cookies.