Nieuws

MS Talk: 3e Coronavaccinatie bij MS; Ja of Nee?

Momenteel is er in de media veel te doen over een 3e vaccinatie bij kwetsbare mensen. Vallen MS patiënten ook onder deze groep? Wat is het advies en speelt MS remmende medicatie hierbij een rol?

MS Talk: Nieuwe MS Medicatie

De ontwikkelingen rondom MS medicatie gaan razendsnel. Er zijn dit jaar nieuwe middelen op de markt gekomen en er zit er nog eentje aan te komen op korte termijn. Ook de reeds bestaande medicatie is aan veranderingen onderhevig.

Op weg naar consensus over de inhoud van Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose

Op 11 en 12 juni 2021 kwam de werkgroep Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose (MS), bijeen in Hoevelaken om te brainstormen over de inhoud van het Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose. De werkconferentie is geïnitieerd omdat fysiotherapeuten van het landelijk netwerk MS Zorg Nederland behoefte uiten aan meer houvast bij het behandelen van mensen met MS. Zeker omdat er tot op heden geen richtlijn fysiotherapie bij MS bestaat. Voorafgaande aan de conferentie heeft de kerngroep de vier belangrijkste onderwerpen vastgesteld die de basis vormen van de fysiotherapeutische behandeling van mensen met MS. De achtkoppige werkgroep bestaand uit eestelijns, revalidatie en ziekenhuis fysiotherapeuten met meerdere jaren ervaring in de behandeling van mensen met MS vormen de werkgroep. Consensus is bereikt over de onderwerpen: anamnese, klinimetrie, training bij lichte invaliditeit en training bij toenemende invaliditeit leidend tot rolstoel gebondenheid. Deze punten zijn de rode draad voor fysiotherapie behandeltrajecten.

MS Talk Special: Gigi

Dit is een hele speciale aflevering van MS Talk met een hele speciale gast. Namelijk Gigi Oerlemans. Zij is vorig jaar haar vader verloren aan MS en wil niet dat andere kinderen hetzelfde als zij moeten meemaken.

MS Talk: MS en Seksualiteit

Seksuele problemen bij MS is een onderbelicht onderwerp. Vaak durven patiënten er niet over te beginnen of ze denken dat iets anders belangrijker is. Maar ook zorgverleners maken deze problemen vaak niet bespreekbaar in de spreekkamers.

MS Talk: MS en het Coronavaccin (2)

Nu de meeste MS patiënten momenteel worden opgeroepen voor hun vaccinatie tegen Corona, ontvangen wij weer veel vragen van twijfelaars over de veiligheid hiervan. Samen met Bram Platel, voorzitter van MS in Beeld en wetenschapper maken we nogmaals een aflevering over Corona en het vaccin.

MS Talk: MS en leefstijlverandering

Voeding Leeft! is in samenwerking met het Nationaal MS Fonds opnieuw een programma te gestart voor MS patiënten. Dit keer gaat het niet alleen over voeding maar ook over verandering in leefstijl.

Een bijzonder meisje

Acht jaar was Gigi toen haar vader overleed aan de gevolgen van MS. Zijn strijd met de ziekte en de toenemende afhankelijkheid heeft ze van dichtbij meegemaakt. Andere kinderen wil ze dat besparen en dus besloot ze in actie te komen.

MS Talk: schub of pseudoschub

Wanneer is er sprake van een schub en wanneer van een pseudoschub? Dit is niet altijd even duidelijk voor mensen met MS. Wanneer moet je contact opnemen met je neuroloog en wanneer kun je nog even wachten?

Nu ook een podcast!

MS Talk is er vanaf nu ook als podcast.
https://mszorgnederland.nl/wp-content/uploads/fly-images/608/content-8-1040x0.jpg

Wij gebruiken alleen functionele cookies.