Fampyra gratis voor deelnemers studies

Eerder werd bekend dat het medicijn Fampyra® (Fampridine) vanaf 1 april 2018 niet langer vergoed zal worden. Dit bericht zorgde voor grote onrust bij de gebruikers van dit medicijn. Recent heeft maker Biogen bekend gemaakt het medicijn van 1 april tot eind 2018 gratis beschikbaar te stellen aan de bijna 2.000 mensen met MS, die op 20 maart 2018 deelnamen aan het LIBERATE-onderzoek, het Treatment Monitoring Program (TMP) of het Named Patient Program (NPP).

Het medicijn Fampyra® is sinds enkele jaren geregistreerd voor de behandeling van loopstoornissen bij mensen met MS. Het heeft geen invloed op de ziekte zelf, maar kan ervoor zorgen dat het functioneren, waaronder het lopen, iets makkelijker gaat. Het is op dit moment het enige medicijn dat is goedgekeurd voor deze indicatie.

Ook na registratie heeft Biogen haar onderzoeken naar dit medicijn voortgezet. Een voorbeeld hiervan is de internationale LIBERATE-studie. Hieraan nemen ook veel Nederlandse mensen met MS deel. Aan hen is gevraagd om hun deelname tot het eind van dit jaar te continueren. Om dit te kunnen doen, stelt Biogen Fampyra® gedurende deze periode gratis aan hen beschikbaar.

Maar niet alle Nederlandse gebruikers van het medicijn nemen deel aan de LIBERATE-studie. Velen gebruiken Fampyra® als deelnemer aan het Treatment Monitoring Program (TMP) of het Named Patient Program (NPP). Biogen wil geen onderscheid maken tussen deelnemers aan de verschillende studies en stelt het medicijn daarom tot het eind van het jaar gratis beschikbaar aan alle mensen, die op 20 maart 2018 deelnamen aan één van de vermelde studies. Vanaf 2019 dient het geneesmiddel door de gebruikers zelf te worden betaald.

Nederlandse voorschrijvers van dit medicijn worden deze week door Biogen over de regeling geïnformeerd. Bij vragen over het gebruik van Fampyra® wordt verwezen naar de behandelend arts. Ontwikkelingen over dit medicijn zijn te volgen via de gezamenlijke website van de MS Vereniging Nederland, het Nationaal MS Fonds en Biogen.

Terug naar overzicht

Wij gebruiken alleen functionele cookies.