Janneke Roos, regiocoördinator bij MS Zorg Nederland, wint Nora Holtrust MSweb-prijs!

MS Verpleegkundige Janneke Roos uit Dirksland (ZH) heeft dit jaar de Nora Holtrust MSweb-prijs gewonnen. Deze jaarlijkse publieksprijs werd deze week door de redactie van MSweb uitgereikt.
Uit een lange lijst kandidaten werd Janneke samen met vier anderen genomineerd voor deze prijs. Daarna kon gestemd worden op diegene die volgens het publiek het meest in aanmerking kwam. De Nora Holtrust MSweb-prijs wordt uitgereikt aan iemand die bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor mensen met multiple sclerose (MS).
De spil in de MS zorg
Janneke is sinds twaalf jaar als MS-verpleegkundige werkzaam in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en is de spil in de MS zorg in de regio. Omdat Janneke ook in de buitenpoli’s van het streekziekenhuis uit Dirksland werkt, kan ze regionaal veel voor mensen met MS betekenen. Zij is de steun en toeverlaat voor een groot aantal MS-patiënten en hun naasten. Janneke biedt hen de juiste hulp en ondersteuning, in elke fase van de ziekte én dichtbij huis.
Janneke is een goede luisteraar, volgens degenen die haar voor deze prijs hebben voorgedragen. Ze geeft op de persoonlijke omstandigheden van de patiëntgerichte adviezen en zoekt zaken goed uit als ze het antwoord niet direct paraat heeft. Janneke wordt gezien als een verpleegkundige die dag en nacht voor haar cliënten klaarstaat. Janneke was al heel verbaasd om genomineerd te zijn. Nu ze de prijs in ontvangst heeft genomen is ze eigenlijk nog meer verbaasd “Dat nu juist ik uit zoveel mensen ben verkozen!”
Tijdens haar verpleegkunde opleiding was Janneke al geïnteresseerd in neurologie. Ze is vanaf de afdeling neurologie/cardiologie, waar zij nu nog steeds voor een deel werkt, op de polikliniek beland. Janneke: “Ik vind het boeiend om mij te verdiepen in één ziektebeeld, dat in het geval van Multiple Sclerose heel divers is.” Janneke vindt het belangrijk de beste oplossing voor haar cliënten te vinden, waarbij ze vooral aandacht geeft aan het dagelijks leven van de persoon en niet alleen aan het ziektebeeld. “Ik wandel als het ware mee met de patiënt op zijn levensweg met als doel het leven met MS iets makkelijker te maken.” Janneke kent haar patiënten allemaal bij naam en weet welke medicatie ze gebruiken. Die persoonlijke benadering vindt zij echt de kracht van de kleinschaligheid van het ziekenhuis waar zij werkt.
“Als gespecialiseerd MS verpleegkundige kun je echt het verschil maken. Je leert mensen goed kennen en gesprekken zijn vaak heel openhartig” zegt Janneke. “Ik probeer ook echt met ze mee te denken, goed te luisteren naar wat zij belangrijk vinden, waar zij in hun situatie behoefte aan hebben. Dat is soms alleen een luisterend oor, en soms is het ook heel praktisch.” Als het lukt om oplossingen te vinden voor een patiënt, zodat zijn of haar dagelijks leven verbetert geeft haar dat veel voldoening. “Als mensenmens hoop ik dat het goed blijft gaan. Maar soms is ook mijn trukendoos leeg. Van belang is dat ook dat gesprek gevoerd wordt. Wat ik lastig vind? Als cliënten een route bewandelen waarmee ze zichzelf te kort doen.” Janneke vindt het dan best moeilijk om te zien als de patiënt inderdaad achteruit gaat. Sporten na het werk en vrijwilligerswerk bij de lokale kringloopwinkel zorgt dan voor de nodige ontspanning en zij ervaart ook steun vanuit haar geloof in God.
Klein team met korte lijnen
Janneke vindt dat ze door de kleinschaligheid van het ziekenhuis en goede netwerk binnen en buiten de regio haar werk goed kan uitoefenen. Er zijn korte lijnen met andere disciplines, dat is nodig om de juiste zorg voor mensen met MS te bieden. Janneke: “Heel veel MS verpleegkundigen doen goed werk, het is zó belangrijk dat ze er zijn, zij hebben nét even meer tijd dan de neuroloog en kennen de ziekte, maar ook de persoon in de patiënt heel goed, waardoor er persoonlijk contact ontstaat. Dat contact vind ik van belang voor cliënten die met een chronische ziekte moeten dealen.
Voor de redactie van MSweb, onderdeel van MS Vereniging Nederland, staat Janneke als winnaar van de Nora Holtrust MSweb-prijs symbool voor alle andere MS Verpleegkundigen die fantastisch werk doen voor de 35.000 mensen met MS in Nederland.

Terug naar overzicht

Wij gebruiken alleen functionele cookies.