Mavenclad volledig vergoed

Het ministerie van VWS heeft het besluit genomen om Mavenclad® (Cladribine tabletten) vanaf 1 maart 2018 toe te laten tot het basispakket. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van volwassen patiënten met zeer actieve Relapsing Multipele Sclerose (RMS).

De werkzame stof in Mavenclad®, cladribine, wordt door cellen in het lichaam opgenomen. Hierdoor sterven de lymfocyten af en wordt de ziekte MS minder actief. Dit houdt in dat er minder vaak terugvallen (relapses of schubs) optreden en dat het lichamelijk functioneren minder snel achteruit gaat.

Het is de eerste kortdurende behandeling voor Relapsing MS in tabletvorm. De behandeling bestaat uit twee kuren van twee behandelingsweken over een periode van vier jaar. De belangrijkste mogelijke bijwerkingen bestaan uit daling van het aantal lymfocyten, infecties zoals gordelroos, uitslag, haaruitval en een verlaagd aantal neutrofielen (ander type witte bloedcellen).

Onderzoek laat zien dat het jaarlijks aantal terugvallen bij gebruik van Mavenclad® na 96 weken ongeveer 58% kleiner is dan bij behandeling met nep medicatie. Daarnaast werd gezien dat circa 60% van de mensen, die nep medicatie kregen, na 96 weken geen terugval heeft gehad tegenover circa 80% van de mensen, die Mavenclad® kregen. Tenslotte bleek bij mensen, die gedurende 96 weken Mavenclad® gebruikten, de kans op toename van invaliditeit, die ten minste zes maanden duurde, bijna 50% kleiner.

Door opname in het basispakket worden het gebruiksgemak en de positieve effecten van deze medicatie voor mensen met zeer actieve Relapsing MS toegankelijker.

Terug naar overzicht

Wij gebruiken alleen functionele cookies.