Verkoelende hulpmiddelen tijdens tropische temperaturen

Er is een waarschuwing afgegeven voor de hitte van de komende dagen. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit om gezondheidsproblemen te beperken. Volgens het KNMI en RIVM wordt het vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. En het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt. Zijn voor mensen met MS de door KNMI en RIVM afgegeven adviezen, zoals voldoende drinken, dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning beperken, voldoende om deze hittegolf te doorstaan?

Bij veel mensen met MS verergeren de klachten tijdelijk bij hogere temperaturen. Circa 80% van de mensen met MS heeft in meer of mindere mate last warmte intolerantie. Bij warmte intolerantie nemen bestaande klachten tijdelijk toe, waardoor het dagelijks functioneren gedurende een bepaalde periode moeilijker kan zijn. Warmte intolerantie betekent niet dat de ziekte actiever wordt. Mensen met MS kunnen last hebben van warmte intolerantie tijdens het nemen van een warm bad, het gebruik van een sauna, het hebben van koorts of het functioneren in een warme omgeving, zoals in de tropische hitte van dit moment. Verkoeling kan (tijdelijk) zorgen voor verbetering. De volgende hulpmiddelen kunnen de komende periode zorgen voor extra verkoeling.

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van een koelpak bij mensen met MS positieve invloed heeft op spierkracht, vermoeidheid en evenwicht. Een koelpak lijkt het meest op een bodywarmer, waar koud water doorheen wordt gepompt. Zie voor meer informatie en verkoop van koelpakken de webshop van Koelkleding.nl. 

Een andere optie is een watergekoelde matras, bijvoorbeeld van het merk Climsom. De temperatuur van deze matras is met behulp van een afstandsbediening kouder en warmer in te stellen variërend van 18 tot 48 graden. Meer informatie over deze matrassen is te vinden via de webshop van Sleepcool.

Terug naar overzicht

Wij gebruiken alleen functionele cookies.