Zinbryta uit de handel

Zinbryta® (daclizumab) wordt door Biogen, de maker van het medicijn, vrijwillig wereldwijd van de markt gehaald. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat dit medicijn ernstige ontstekingsreacties in de hersenen kan veroorzaken.

Begin 2017 kwam het medicijn beschikbaar voor de behandeling van mensen met Relapsing MS. Al eerder werden door het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) waarschuwingen afgegeven vanwege het optreden van ernstige leverproblemen. Tijdens de behandeling, bestaande uit maandelijkse onderhuidse injecties, moest iedere maand via bloedonderzoek de leverfunctie gecontroleerd worden. Ondanks het naleven van deze controles ontstonden bij meerdere mensen complicaties. Hierdoor was de behandeling in Nederland alleen beschikbaar voor mensen met Relapsing MS, die eerder twee andere geneesmiddelen hebben gebruikt maar hierbij onvoldoende baat hadden.

De complexiteit en aard van de bijwerkingen maken dat het medicijn niet langer beschikbaar is. Nederlandse voorschrijvers van dit medicijn worden hierover deze week door Biogen geïnformeerd. Bij vragen over het gebruik van Zinbryta® wordt verwezen naar de behandelend arts.

Terug naar overzicht

Wij gebruiken alleen functionele cookies.